2009-06-21 00:03:02• hírek • Szatmar.ro

Világcsúcstartó spanyolok

Bár Dél-Afrika vereséget szenvedett, Új-Zéland mégis továbbjuttatta a házigazdákat.

A Konföderációs kupa A csoportjának utolsó két mérkőzősének nagy kérdése az volt, hogy a már továbbjutott Spanyolországot a házigazdák vagy Irak követi a negyeddöntőbe. Dél-Afrikának egy pontra volt a szüksége az üdvösséghez az európaiak ellen, míg Ázsia bajnokának az eddig pont és gól nélküli Új Zélandot kellett legyőznie.

A bloemfonteini Free State Stadionban teltház várta az Európa-bajnokot és a házigazdákat. A spanyolok rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést, Riera egy szabadrúgással már a 3. percben munkát adott Khune kapusnak. Bár maradt a piros-sárga mezes csapat fölénye, a hazaiak, az ezernyi vuvuzuela által feltüzelve, nem illetődtek meg, amikor alkalmuk adódott rá, bátran támadtak. Az első igazán nagy helyzet Torres előtt adódott a 22. percben, ám Khune hárítani tudott, akárcsak tizenhárom perccel később. A félidő utolsó részében a hazaiak is vezettek egy-két veszélyes akciót, amelynek a végén mindig Parker érkezett. Az utolsó helyzet ennek ellenére Villa nevéhez kötődik.

A másik félidő igen rosszul kezdődött az afrikaiaknak, Mokoena buktatta a tizenhatoson belül Fabregeast. Villa állt a labda mögé, de lövését Khune védeni tudta. A kipattanó azonban a Valencia csatára elé került, aki ekkor már nem hibázott. A gól nem tett jót a játéknak, mert a spanyolok játszhatták a labdatartásra alapozott saját játékukat, a dél-afrikaiak pedig nem tudtak ezzel mit kezdeni. Fokozottan igaz ez a kijelentés a 72. perc utáni periódusra, amikor is egy szabadrúgást követően Llorente kettőre növelte a spanyolok előnyét. Bár a végén Parker még szépíthetett volna, több gól már nem esett. Ezzel az Európa-bajnok a torna egyedüli csapata, amely még nem kapott gólt, ráadásul 15. egymást követő győzelmével új világrekordot állított fel.



Llorente eldöntötte a meccset


A másik meccsen Iraknak mindenképp győznie kellett az eddig gyámoltalan képet nyújtó Új-Zéland ellen, ha tovább akart jutni. A 12. percben Ázsia bajnoka közel is került a vezetés megszerzéséhez, ám Moss kapus Junisz Mahmud útját állta. Aztán jókora meglepetésre Óceánia-bajnoka egyre inkább kiegyenlítette a játékos, sőt, a találkozó egyes szakaszában fölényben játszott. Helyzetei is akadtak, ám Smeltz és Killen pontatlanok voltak, amikor pedig nem, akkor Kasszid védett szépen.

A második félidőben az ázsiaiak egyre nagyobb fölénybe kerültek, ám úgy tűnt, a tornán mostanáig csak védekező gárda elfelejtett támadni. A második játékrész szinte már a teljes unalomba fulladt, ám az utolsó tíz perc kárpótolta a nézőket. Előbb Karrar remek csele után Moss védett nagyot, a kontra végén pedig Smeltz került helyzetbe, de nem találta el rendesen a lasztit. A hosszabbítás első percében Alaa eresztett el egy egészséges löketet, Moss ismét bravúrosan védett. A szöglet után pedig a gólvonalon álló Lochead segítette ki a remek hálóőrt.

Bár a világrekorder Spanyolország megadta Iraknak az esélyt, Új-Zéland mégis továbbjuttatta a Dél-Afrikaiakat. Ázsia és Óceánia bajnoki búcsúzik a tornától, egyik csapat sem tudott gólt szerezni (Irak egy kapott gólja azért dicséretes), de legalább pontot igen.

Spanyolország-Dél-Afrika 2-0
Spanyolország: Reina - Puyol, Piqué, Albiol, Arbeloa - Busquets, Fabregas, Riera (Cazorla 81.), Xavi - Villa (Hernández 64.) - Torres (F. Llorente 64.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Dél-Afrika: Khune - Gaxa, Mokoena, Booth, Masilela - Mhlongo, Sibaya (Mashego 83.), Pienaar, Dikgacoi, Modise - Parker (Tshabalala 92.). Szövetségi kapitány: Joel Natalino Santana Gólszerző: Villa (52.), F. Llorente (72.)

Irak-Új-Zéland 0-0
Irak-Kasszid - Mohammed, Basszim, Szalam, Ali Husszein - Akram, Hawar (Mazsid 46.), Madi (Alaa 56), Emad (Szalih 67.)- Junisz, Karrar
Új-Zéland:Moss- Lochead, Sigmund (Boyens 71.), Scott (Mulligan 85.), Vichelich - Elliott, Brown, Bertos, Brockie (Christie 68.)- Smeltz, Killen

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: